Szegedi halászlé


Szegedi Halászlé

Hozzávalók:

1 kg ponty
0,5 kg harcsa
25 dkg kecsege
25 dkg csuka
30 dkg vöröshagyma (makói)
25 dkg fűszerpaprika (szegedi)
10 dkg csemegepaprika
5 dkg csemegeparadicsom
2-3 db erős paprika
só ízlés szerint

Elkészítése:

A halakat megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük, az ikrát és a tejet félre tesszük. A ponty, a harcsa és a kecsege fejét, farkát, valamint a feldarabolt csukát a felkarikázott vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni, mérsékelt tűzön halalaplét készítünk. Közben a ponty, a kecsege és a harcsa törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk. Majd sózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. A halalaplét sózzuk és kb. egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát és addig főzzük, míg a halhús a csontokról leválik.

Ekkor a hallevetleszűrjük és ráöntjük a félretett halszeletekre, ikrákra, tejre, majd utánízesítjük és lassan tovább forraljuk. Kb. 15 perces forralás után hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegepaprikát, a paradicsomot és a felszeletelt erős paprikát is.

Majd további 10 percig lassan forralva készre főzzük.

 

Elkészítése bográcsban:

Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették, szabad tűzön. Ha bográcsban készítjük, akkor a halat hasonlóan daraboljuk, de készítéskor rétegezzük úgy, hogy a bogrács aljába tesszük a fejet, farkat, a kisebb haldarabokat. Majd rászórjuk a vágott vöröshagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával, hideg vízzel felöntjük, sóval és erős szegedi cseresznyepaprikával ízlés szerint fűszerezzük és lassan forralva készre főzzük.

Forrás: www.szegedihalaszle.hu

Kép forrása:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hal%C3%A1szl%C3%A9.jpg

 
 
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk?

 

 

SzegedVilága cikkek

Ajánló cikk II.
SzegedVilága, helyi hírek
There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, ...
Agárdy Gábor
Helyi hírességek, bemutatása
Agárdy Gábor (született Arklián, örményül: Գաբրիել Արկալիյան Gabriel Arkaliján (Szeged, 1 ...
Belvárosi híd története
Helyi történetek, helyi események
A várost elpusztító árvíz után Szeged teljes újjáépítésének fontos része volt - a már 1787-ben felvetődö ...
Meglepő érdekességek a hóról
SzegedVilága, helyi hírek
Meglepő érdekességek a hóról Ha tél, akkor hó- így volt ez sokáig, gyermekkorunkban nem telt el úgy tél, hog ...
Ajánló cikk I.
SzegedVilága, helyi hírek
There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, ...
Kakascomb és töltelék sütve tepsiben
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Kakascomb és hozzávaló töltelék  tepsiben sütve... A napokban tisztítottam fel két egy év körüli kakast. Ma ...
Pick szalámi, szegedi téliszalámi
Szegedi receptek, Hírős ételeink
A szegedi téliszalámi 2007 óta az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölése, a Pick és Herz téliszalámi.
Szegedi halászlé
Szegedi receptek, Hírős ételeink
Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették, szabad tűzön.
Kérészek tánca a Tiszán évente egyszer!
SzegedVilága, helyi hírek
Amióta világ a világ, minden év júniusában az Alföldön kivirágzik a szőke Tisza. Nem tavirózsákra kell gondolnunk!

További cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi programok

További helyi programok »