Szegedi cipó


Szegedi cipó bemutatása

1 000 gramm

Szegedi cipónk, hagyományos recept alapján, BL 80-as lisztből készül. De mitől szegedi?

A szegedi és a Szeged környéki tanyákon kenyérsütéskor a gyerekeknek kis cipót is sütöttek. A gyerekeknek sütött cipónak varázserőt tulajdonítottak: "a nehezen beszélő gyerek fején frissen sült cipót szoktak széttörni."  Újkenyérkor külön kolduscipó is sült. Dugonics András a szegedi tájon jegyezte fel a következő szólást: "Sok a gyermek, kevés a cipó." A cipó 1211-ben személynévként szerepel először a Magyar Oklevél-Szótárban. Köznévként elsőként 1405-ben olvashatjuk és kisebb kenyeret jelent, bár maga a szó, ismeretlen eredetű. 

Az ízletes, mindig friss és finom pékáruinkat ​ bármikor megvásárolhatják mintaboltjainkban és partnereinknél. Látogassanak meg bennünket bármelyik mintaboltunkban, melyeket az alábbi településeken talál: Deszk‬,  ‎Kiskundorozsma‬, ‎Röszke‬, ‎Domaszék‬, ‎Sándorfalva,‬ Szőreg és természetesen ‎Szeged‬‬‬ városában is több helyen. 

 

Összes Kenyér a Favorit Pékség kínálatában.

Tetszett a cikk?

 

 

SzegedVilága cikkek

Szeged Alsóváros Napsugaras ház oromzata
Helyi történetek, helyi események
Pataki Márta saját felvétele hu:2005 novemberében.
Babits Mihály
Helyi hírességek, bemutatása
Szentistváni Babits Mihály László Ákos (Szekszárd, 1883. november 26. – Budapest, Krisztinaváros, 1941. ...
Szegedi cipó
Szegedi receptek, Hírős ételeink
Szegedi cipónk, hagyományos recept alapján, BL 80-as lisztből készül. De mitől szegedi?
József Attila
Helyi hírességek, bemutatása
József Attila  (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. – Balatonszárszó, 1937. december 3.) Baumgarte ...
Töltött paprika paradicsomban
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Töltött paprika, húsgombóccal és benne főtt burgonyával. Hozzávalók:2-3 személyre:      6 db paprika   ...
Kakascomb és töltelék sütve tepsiben
Szegedi receptek, helyiek receptjei
Kakascomb és hozzávaló töltelék  tepsiben sütve... A napokban tisztítottam fel két egy év körüli kakast. Ma ...
Ízes palacsinta
Szegedi receptek, helyiek receptjei
  Ízes palacsinta:  Hozzávalók:         50-70  dkg liszt        3-4  db lehetőleg házi tojás, att ...
Móra Ferenc : Fecskehívogató
SzegedVilága, helyi hírek
Tavaszodik. Erről eszembe jutott Móra Ferenc szép verse. Móra Ferenc életéről, munkásságáról, írói és kö ...
Szegedi halászlé
Szegedi receptek, Hírős ételeink
Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették, szabad tűzön.

További cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi programok

További helyi programok »